20 Aralık 2011 Salı

HAYVANAT BAHÇESİ




   


    Büyükşehir Belediyesi tarafından tanzim edilen Burç Ormanı Doğal Hayatı Koruma ve Rekreasyon Projesi. Hayvanat Bahçesi Burç Ormanı içerisinde 1000 dönüm arazi üzerine tahsis edilmiştir. Gaziantep'te her zaman eksikliği hissedilen Hayvanat Bahçesi ve Rekreasyon alanı çalışmaları 1998 yılında başlamıştır. Gaziantep Hayvanat Bahçesi Türkiye'nin en geniş alana sahip Hayvanat Bahçesi konumunda olup, Avrupa'da belli bir sıralamaya girmiş bulunmaktadır. 250 hayvan türünün yer aldığı, Türkiye'nin ve dünyanın sayılı hayvanat bahçeleri arasına giren Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 19 Mayıs 2001 yılında hizmete açıldı.
    Kuş Kafesi İçinde yüzlerce türün bulunduğu kuş kafesi 400 m² alana sahip 30 m yüksekliğinde hayvanların yazın ve kışın içerisinde rahatlıkla uçabilecekleri şekilde dizayn edilmiştir. Tropik ortamda yaşayan kuşlar için kışın ısıtılan kapalı bölümler de mevcuttur. Kuş kafesinde 90 cins ve 929 adet hayvan bulunmaktadır.
    Akvaryum Deniz ve tatlı su canlılarının bulunduğu akvaryum bölümü 1200 m² alana sahip ve 450 ton su kapasitelidir.3 adet deniz akvaryumu ve 18 adet tatlı su akvaryumu olmak üzere toplam 21 adet akvaryum bulunmaktadır. 74 tür ve 2700 adet balığımız mevcuttur.
Maymun Evi Maymun Evi-400m² kışlık,500m² yazlık alana sahip olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bu bölümdeki hayvanların kışlık barınaklarında kalorifer sistemi kurludur. Toplamda değişik türlerde 8 cins ve 30 adet maymun bulunmaktadır.
   Sürüngen Evi İçerisinde değişik türde Yılanların ve Timsahın bulunduğu Sürüngen evi 100 m² kışlık, 250 m² yazlık alana sahip olup Sürüngen evinde bulunan yılanlar ve timsahlar kışın alttan ısıtmalı bölümlerde muhafaza edilmektedir.
   Çift Tırnaklılar Çift tırnaklı hayvanların bulunduğu bölümde her farklı tür hayvan için ayrılan 20,25,30 metrekarelik alanlar etrafı şok telleri ile muhafaza edilmiştir. Bu bölümdeki hayvanlara doğal yaşam koşullarındaki uygun ortamları sağlanmıştır. Bu Bölümde Lama, Kızılgeyik, Beyazgeyik, Karaca, Kamerun Koyunu, Ceylan, Dağ Keçileri ve doğal ortama adapte olmuş diğer türlerimiz mevcuttur.
   Tek Tırnaklılar Zürafa, deve, zebra, kanguru, atlar, yak ve deve kuşları kışın kapalı alanda yazın ise her bir türün yaşam standartlarına uygun şekilde dizayn edilmiş doğal ortamına yakın yazlık alanda barınmaktadırlar. Bu alandaki hayvanlarımızın birçoğunun nesli tükenmekte ve bölgemize uzak olan türlerden oluşmaktadır.
Yırtıcılar Yırtıcı hayvanlar bölümünde yazlık ve kışlık bölümler bulunmakla beraber kışlık bölümler kaloriferle ısıtılmaktadır. Aslan, kaplan, leopar, jaguar, puma, ayı, kurtlar, bu bölümdedir.
  Yırtıcı Kuşlar İçerisinde değişik türlerde yırtıcı kuşları barındıran Yırtıcı Kuş Kafesi, 700 m² alana sahip olup her tür yırtıcı kuş için ayrı bölümlere ayrılmıştır.
Kümesler Kümesler 400m² alan içerisinde değişik türlerdeki kümes hayvanlarının her bir türünü ve bir birleri ile aynı ortamda yaşaya bilen kümes hayvanlarını bulunduğu 10 ayrı kafeslerden oluşmaktadır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder